Alopecia Areata

(Kringvormige) kale plekken op de hoofdhuid of in de baardlijn wordt Alopecia Areata genoemd. Deze kale plekken ontstaan door ontstekingen in de hoofdhuid waardoor de aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen geblokkeerd wordt en de haren uitvallen.
De hoofdhuid van de dunne/kale plekken heeft vaak een andere doorbloeding dan de hoofdhuid in het behaarde gedeelte.

Over de oorzaak van Alopecia Areata is in het medische circuit veel onduidelijkheid en het kan niet met medicijnen behandeld worden. Er zijn verbanden gevonden met klachten zoals eczeem, hooikoorts, astma en auto-imuun ziekten.

 

Onze visie

Alopecia Areata is een complex probleem waarbij meerdere factoren een rol spelen. Zo is het auto-immuunsysteem verstoord waardoor haarzakjes worden aangetast. Hiervoor is echter ook een erfelijke aanleg nodig. Daarnaast zien wij altijd dat er sprake is van ernstige verzuring van het lichaam en (mentale) stress.

 

Behandeling

Bij 1/3 van de mensen herstelt Alopecia Areata vanzelf. In deze gevallen is vaak sprake van tijdelijke stress bijvoorbeeld voor een bruiloft, ontslag etc. Zodra de stress afneemt, herstelt de Alopecia Areata.

Als geen herstel plaats vindt, kunnen wij gerichte behandelingen geven. Met een gerichte behandeling van de hoofdhuid komen de haren in de meeste gevallen snel terug. Daarnaast is het herstel van de zuur-basen balans zeer belangrijk.

In sommige gevallen is herstel niet mogelijk. Herstel van kale plekken die er al meer dan 5 jaar zitten is lastig. Ook herstel van extremere vormen zoals Alopecia Totalis zijn lastiger in te schatten.

 

Terugval

Het grootste probleem van Alopecia Areata is de kans dat het terugkomt. Na behandeling van vele klanten is onze stelling dat zolang het lichaam en de hoofdhuid in balans zijn, Alopecia Areata niet terugkomt. De erfelijke aanleg blijft aanwezig, maar de omstandigheden die tot de haaruitval leiden zijn dan niet meer aanwezig.